Toneelgroep Mol-Ginderbuiten

De 7 heerlijkheden

E-mail Print PDF

Productie 2003 : De zevende hemel

(een komedie van Aris Bremer, in een regie van Koen Geboers)

 


 

Over het stuk:

Zes vrouwen hebben ingeschreven op een weekend-cursus in de voormalige boerderij De Zevende Hemel. Direct blijkt al dat het zes totaal verschillende onderwerpen zijn waarvoor ze hebben ingetekend. Het zijn ook geen zes vrouwen waarvan verwacht zou kunnen worden dat ze ooit dikke vriendinnen zouden kunnen worden.

Wel zijn alle zes verontwaardigd als ze van een voor dit weekend ingehuurde uitzendkracht horen dat door een computerstoring geen enkele geplande cursus doorgaat. En naar huis gaan is niet mogelijk blijkt uit de kleine lettertjes van het contract, want er komt wel een programma.

Dezelfde kleine lettertjes verplichten de damescursisten en ook de hoogzwangere uitzendkracht deelname aan het vrij nieuwe Tv programma De Zevende Hemel, een variatie op Big Brother en De Bus. Een weekendlang worden hun woorden en daden live uitgezonden en moeten ze aan een opdracht voldoen. De kijkers mogen stemmen en bepalen daarmee wie op enig moment in welke van de zeven hemels verblijft. Op onvoorziene ogenblikken ordt op een indringende manier bepaald wie op dat moment in de laagste hemel vertoeft en deze vrouw valt af. Een hard gelag, want de uiteindelijke winnaar is een prijs van zeven ton toegedacht.

De sfeer in de boerderij krijgt eerst de trekken van een burgeroorlog. De meeste dames doen eerst hun uiterste best om zelf bij het publiek in de smaak te vallen en de ander zwart te maken. Maar hun pogingen zijn vaak lachwekkend onbeholpen.

Bij de eerste opdracht, het verwennen van een even knappe als nietszeggende man, komt het eerste verzet. Enkele vrouwen doen geen enkele moeite de man te plezieren en de uitzendkracht komt zelfs haar bed niet meer uit.
Als dan de een na de andere vrouw uit haar hemel op aarde valt, de overgebleven vrouwen een soort songfestival wordt opgedrongen, er zich zelfs een geboorte aankondigt, dan is het moment gekomen dat het gezelschap zich niet langer laat manipuleren. Ze nemen zelf als team de touwtjes in handen.

De uitzending wordt juist daarom een groot succes, ook omdat er ook nog een tweeling wordt geboren en de dames de zeven ton gelijkelijk verdelen.

Rolverdeling:

  • hoogzwangere uitzendkracht Mieke : Ann Cools
  • aanhangster van de Mara beweging Mara-Joan : Sylvie Maes
  • Sophie (vroegere verloskundige, nu gescheiden) : Kristine Wouters
  • Lot (gedetineerde op weekendverlof) : Karin Hooyberghs
  • Jacqueline (huisvrouw met eetproblemen) : Monique Van Hoolst
  • Anna (ambtenaar openbaar ministerie, lesbisch) : Marie-Jeanne Bogie
  • Tamara (sportvrouw) : Gerda Van Der Veken
  • Man : ??
  • Regie : Koen Geboers
 

Laatste Nieuws